Stichting Kind in Malawi zette zich sinds 2006 in voor kinderen en kwetsbare mensen in zuidelijk Malawi, een van de allerarmste landen in de wereld. Veel kinderen hebben hier te lijden van honger, armoede en ziekten als HIV/Aids en malaria. Het aantal wezen is enorm en blijft maar groeien. Inmiddels is de stichting samengegaan met Aktie voor Aktie om nog meer van betekenis te kunnen zijn in Malawi.

Onderwijs is cruciaal voor een verbetering van de situatie van de vele analfabeten. Het perspectief is niet goed door de slechte economische situatie. Een betaalde baan vinden is erg moeilijk, helemaal zonder opleiding.

Scholingsfonds voor jonge studenten
Jaarlijks ondersteunen wij 20 studenten. Zij volgen opleidingen voor bijv. onderwijzeres, metaalbewerker of meubelmaker. Inmiddels hebben al meer dan 50 studenten door het Scholingsfonds hun opleiding kunnen doen. 
Voor € 500 per jaar (inclusief hun levensonderhoud) leren jongeren in 2 à 3 jaar een vak. 

Middelbare scholieren naar school
Naast de studenten die een vakopleiding volgen ondersteunen we 15 middelbare scholieren. Hun ouders zijn niet in staat schoolgeld, lesmaterialen en een uniform te betalen. Veel van hen wonen op grote afstand van school. De dagelijkse lange wandeltocht hebben zij er graag voor over.
Voor € 90 (€ 40 schoolgeld, € 20 lesmateriaal en € 30 schooluniform) kunnen we een scholier een jaar naar de middelbare school laten gaan.

Mavis
Mavis

Mavis met haar zoon Innocent
Mavis heeft in 2011 haar lerarenopleiding aan DAPP afgerond en is gaan werken als lerares. Ze trouwde en kreeg haar zoon Innocent. Vorig jaar heeft haar man haar op straat gezet, waarbij zij haar eigendommen kwijtraakte. Ze ging met haar zoon terug naar haar geboortedorp. Gelukkig heeft ze daar in de buurt weer een baan als lerares op een basisschool kunnen vinden, zodat ze weer in hun levensonderhoud kan voorzien. Zonder haar studie had dat niet gekund, met alle gevolgen van dien.


Robert
Robert

Robert, Wonderful en Panganani
Deze drie jongens deden in 2013 hun ‘practical’ voor hun opleiding metaalbewerking op Comboni. Tijdens deze praktijkstage heeft Panganani, rechts op de foto, het heel goed gedaan bij elektriciteitsbedrijf Escom. Voor een van de powerstations bedacht en ontwikkelde hij een metalen plaatje dat het aantal storingen flink terugbracht. Escom was daardoor heel tevreden over hem en wilde daarom graag 6 andere studenten van Comboni een stage plaats aanbieden.

Anthony
Anthony

Anthony en Mphatso
Op Chilangoma secondary school zijn voldoende en actuele lesboeken een grote uitdaging. Op deze school zitten 8 jongeren die door Stichting Kind in Malawi worden ondersteund. Op de foto staan Anthony en Mphatso, die beide opgingen voor hun examens.

Het bijzondere was dat de overige klassen niet in het schoolgebouw mochten zijn voor hun lessen en daarom onder een boom les kregen of soms maar naar huis werden gestuurd, gedurende deze periode