Malawi

Kind in Malawi

Kind in Malawi zette zich sinds 2006 in voor kinderen en kwetsbare mensen in zuidelijk Malawi, een van de allerarmste landen in de wereld. Veel kinderen hebben hier te lijden van honger, armoede en ziekten als HIV/Aids en malaria. Het aantal wezen is enorm en blijft maar groeien. De stichting is in 2018 samengegaan met Aktie voor Aktie om nog meer van betekenis te kunnen zijn in Malawi. De belangrijkste projecten, het Scholingsfonds en de fysiotherapie in het Dawn centrum.

Onderwijs is cruciaal voor een verbetering van de situatie van de vele analfabeten. Het perspectief is niet goed door de slechte economische situatie. Een betaalde baan vinden is erg moeilijk, helemaal zonder opleiding. Daarom startte Kind in Malawi in 2009 met het Scholingsfonds, waarbij jaarlijks 20 studenten worden ondersteund met een opleiding. Dit project is ook bij Aktie voor Aktie nog succesvol.

Scholingsfonds voor jonge studenten
Jaarlijks ondersteunen wij 20 studenten. Zij volgen opleidingen voor bijv. onderwijzeres, metaalbewerker of meubelmaker. Inmiddels hebben al meer dan 50 studenten door het Scholingsfonds hun opleiding kunnen doen. 
Voor € 500 per jaar (inclusief hun levensonderhoud) leren jongeren in 2 à 3 jaar een vak. 

Hieronder een paar voorbeelden uit de beginperiode van het Scholingsfonds die nog steeds tot de verbeelding spreken en de meerwaarde laten zien.

Mavis
Mavis

Mavis met haar zoon Innocent
Mavis heeft in 2011 haar lerarenopleiding aan DAPP afgerond en is gaan werken als lerares. Ze trouwde en kreeg haar zoon Innocent. Vorig jaar heeft haar man haar op straat gezet, waarbij zij haar eigendommen kwijtraakte. Ze ging met haar zoon terug naar haar geboortedorp. Gelukkig heeft ze daar in de buurt weer een baan als lerares op een basisschool kunnen vinden, zodat ze weer in hun levensonderhoud kan voorzien. Zonder haar studie had dat niet gekund, met alle gevolgen van dien.


Robert
Robert

Robert, Wonderful en Panganani
Deze drie jongens deden in 2013 hun ‘practical’ voor hun opleiding metaalbewerking op Comboni. Tijdens deze praktijkstage heeft Panganani, rechts op de foto, het heel goed gedaan bij elektriciteitsbedrijf Escom. Voor een van de powerstations bedacht en ontwikkelde hij een metalen plaatje dat het aantal storingen flink terugbracht. Escom was daardoor heel tevreden over hem en wilde daarom graag 6 andere studenten van Comboni een stage plaats aanbieden.