Verbeteren van inkomen

Verbeteren van het inkomen of de woning van de ouders

Enkele voorbeelden:

  • In Jaramataia wonen vissers bij een meer, aangelegd door de overheid. Aktie voor Aktie heeft deze vissers regelmatig geholpen met vissersboten, met netten en met het bouwen van een visafslag. Een beter inkomen maakt het voor de ouders mogelijk om hun kinderen naar school te sturen.
  • In Água Branca is een bijenstal gebouwd. Een tiental vrouwen van arme boeren werkt in een coöperatie samen en verdient zo een extra inkomen. Het zijn angelloze bijen die een honing leveren die goed betaald wordt. De honing zou een medicinale werking hebben.
  • Sommige adoptie-ouders hebben hun adoptie-kind in Brazilië bezocht en hebben toen besloten om voor het gezin van hun adoptiekind een nieuw huisje te laten bouwen. Huizen gemaakt van takken met leem of van grote bladeren zie je nog regelmatig.
  • Huizen zijn daar niet aangesloten op een waterleiding. In de droge tijd moeten de ouders of hun kinderen dan naar de rivier lopen om water te halen, soms kilometers ver weg. In enkele  gevallen heeft Aktie voor Aktie een cisterna betaald. Dat is een wateropvang ton. In de regentijd wordt het water dat op het dak van het huisje valt via een regenpijp naar de cisterna geleid. Het gezin heeft dan enkele maanden water in eigen voorraad en er hoeft niet met zware emmers te worden gesjouwd.
  • Koken doen de arme Brazilianen op een houtvuurtje. Als het regent gewoon in huis! Dat is erg slecht voor de gezondheid. Daarom is bij een aantal gezinnen een stenen eco-oven geplaatst. Behalve dat dit beter is voor de gezondheid, is het ook beter voor de natuur. Een eco-oven is gesloten en er is daarom veel minder brandhout nodig.