Behalve de lopende projecten van het Scholingsfonds en de Fysiotherapie voor kinderen van het Dawn Centre, ondersteunt Aktie voor Aktie dit jaar 5 projecten in Malawi in samenwerking met onze partner Aquaid Lifeline.

Aquaid Lifeline heeft momenteel 8 kindertehuizen, 12 kinderdagverblijven, 2 basisscholen en 2 middelbare scholen en het Dawn Disability Centre (centrum voor gehandicapten). In totaal worden hier meer dan 2.700 kinderen geholpen.

Voor deze projecten zoekt Aktie voor Aktie sponsoren! Helpt u ons mee de doelen dit jaar ook te realiseren?

Als u een specifiek project wilt steunen kunt u dat natuurlijk aangeven.

1. Schooluniformen
Aquaid heeft de verantwoordelijkheid voor kinderen verspreid over meerdere basisscholen. Vaak mogen kinderen geen lessen van de overheidsschool volgen, tenzij ze het juiste schooluniform dragen. Het hele jaar door maak en verstrekt Aquaid schooluniformen aan alle kinderen op hun locaties.

Doel: Aktie voor Aktie neemt voor 50 kinderen de kosten van het schooluniform voor haar rekening.

Kosten: € 300,- (gemiddeld € 6,- per uniform).

Kinderen in schooluniform

2. Toiletten
Het voorzien in goed sanitair voor de kinderen op alle 25 locaties is een speerpunt voor Aquaid.

Dit is belangrijk voor voldoende hygiene en een betere gezondheid en levensstandaard. Een traditionele pit-latrine wordt gemetseld. Gebleken is dat door hevige regenval of storm, zoals de storm Idai in maart 2019, deze zware constructie toch kwetsbaar is en kan instorten doordat de grond eromheen wegspoelt. Aquaid heeft daarom een nieuw, eenvoudig ontwerp van een pitlatrine ontwikkeld met een beter fundament.  Deze pitlatrines zijn lichter én goedkoper!

Doel: Aktie voor Aktie sponsort de bouw van 2 dubbele toiletten volgens dit nieuwe ontwerp .

Kosten: € 1.850,- (€ 925,- per stuk).

Toilet in traditioneel ontwerp en dubbel toilet in het nieuwe lichtere ontwerp.

3. Geisers op zonne-energie
Op alle 25 locaties van Aquaid worden maaltijden bereid voor veel kinderen, tot wel 600 kinderen op een locatie. Al deze maaltijden worden gekookt op houtkachels, genaamd Rocket Stoves. Hoewel deze houtkachels 3 keer efficiënter zijn in het verbruik van brandhout dan de traditionele houtvuren, is dit toch niet zo duurzaam. Daarom onderzoekt Aquaid een aantal duurzame alternatieven, zoals het gebruik van bamboe in plaats van hout. Eén goed alternatief is ook de zonnegeiser. Een zonnegeiser kan bijvoorbeeld het water dat voor het koken nodig is voorverwarmen in een warmwatertank. Daardoor is er veel minder brandhout nodig.

Doel: Aktie voor Aktie sponsort de aanschaf van 3 zonnegeisers.

Kosten: € 1.950 (€ 650 per stuk).

Kookfornuis (‘Rocket stove’)  en zonnegeiser.

4. Laptops
Aquaid wil proberen het onderwijsniveau in haar scholen te blijven verbeteren. Daarbij zijn er genoeg uitdagingen: zo is door de groeiende bevolking de verplichte klasomvang verhoogd tot 70 leerlingen. Ook wil Aquaid doet er alles aan om meisjes op school te houden.

Veel schoolverlaters hebben nog nooit een computer gebruikt. Met de inzet van laptops worden studenten aangemoedigd naar school te komen en op school te blijven. Zo krijgen ze computer vaardigheden. Aquaid gebruikt hiervoor in het buitengebied laptops waarmee offline internet kan worden geboden en toegang tot een digitale bibliotheek.

Aquaid wil in totaal 45 tweedehands laptops aanschaffen voor haar middelbare scholen.

Doel: Aktie voor Aktie neemt de kosten van 10 laptops voor haar rekening.

Kosten: € 2.400 (€ 240 per stuk).

Laptop en bijbehorende unit voor offline internet en digitale bibliotheek

5. Bedden voor meisjespension
Aquaid bouwt momenteel een meisjespension in Umodzi. Hier kunnen maximaal 48 meisjes tijdelijk verblijven om ervoor te zorgen dat de oudere meisjes op school blijven en om te voorkomen dat ze vroegtijdig afhaken vanwege familiedruk, zwangerschappen en vroege huwelijken.

Er is nu wel budget om het pension te bouwen, maar het budget voor de inrichting is nog niet voldoende. Nog nodig zijn bijvoorbeeld stapelbedden, matrassen, lakens en dekens, muskietennetten, eettafels en stoelen en tafels.

Doel: Aktie voor Aktie wil voor 24 meisjes de stapelbedden met matrassen, lakens en dekens en muskietennetten bekostigen.

Kosten: € 3.000 (€ 125 per meisje).