Dit jaar bestaat Aktie voor Aktie 40 jaar, en dat willen we vieren!

Waar mensen samen komen kunnen prachtige dingen ontstaan, zorg dat je er deel van uitmaakt. 
Als mensen met gelijk gestemde plannen samen komen en zich verenigingen om een gezamenlijk doel na te streven kunnen er mooie dingen ontstaan. Zo is 40 jaar geleden tijdens een bijeenkomst bij notaris Bouten te Harmelen onze vereniging Aktie voor Aktie officieel opgericht. In die 40 jaar is er ondanks, of is het dankzij, onze kleinschalige opzet heel veel bereikt. Dat willen we graag vieren door o.a. een feestavond op vrijdag 15 november in De Schalm te De Meern. 

De feestavond begint om 18.00 uur!

Is het de bedoeling dat ik de hele avond kom? 
Dansen hoort bij de Brazilianen 
Neen, dat is helemaal niet nodig. We presenteren u een programma van ongeveer een uur, dat telkens herhaald wordt. En u kunt zelf kiezen wanneer u komt binnenvallen. We hopen dat ook de wethouder komt. Die zal waarschijnlijk tussen 19 en 20 uur de officiële opening verrichten. 

Aktie voor Aktie is jarig, maar trakteert niet 
Natuurlijk heten we eenieder van harte welkom. Maar we blijven een vereniging met een goed doel. Dus helaas kunnen we niet iedereen een traktatie aanbieden. Maar dat had u ook niet verwacht want elke donatie gaat voor de volle 100% naar de kansarme kinderen. 

Braziliaanse sfeer
Omdat Aktie voor Aktie zich de afgelopen 40 jaar hoofdzakelijk heeft ingezet om kansarme kinderen in Brazilië een betere toekomst te geven ligt het voor de hand de feestavond een Braziliaanse sfeer mee te geven. Dat wil dus zeggen na de formele opening van de feestavond heerlijke Braziliaanse hapjes en op zijn tijd levendige live muziek en aansprekende dansers in de typische groen/gele kleuren. En natuurlijk veel spontane en lachende mensen. Zorg dus dat je er bij bent. 

Zo’n Zuid Amerikaanse avond doet een mens goed, zeker om te vieren dat het vele kinderen die in de afgelopen 40 jaar door u gesteund zijn, gelukt is een gezond en gelukkig leven op te bouwen ondanks de moeilijke omstandigheden in hun jeugd. 

Uw huidige adoptiekind in de ogen kijken, een glimlach ontlokken? 
Gezelligheid met elkaar en terugkijken op wat is bereikt, zijn zeker niet de enige redenen om de feestavond te bezoeken. Tijdens de avond wordt er ook een live verbinding met de drie tehuizen in Brazilië gelegd zodat er beelden kunnen worden uitgewisseld. En het is zelfs mogelijk een één op één gesprek met adoptiekind(eren) te hebben. Zou het niet prachtig zijn ze in de ogen te kijken, een schuchtere glimlach te ontlokken of een spontane schaterlach te ontvangen. Of lukt het u zelfs, als het ijs via de tolk gebroken is, om een knipoogje terug te krijgen! Daar doe je het voor, mooier kan je het toch niet krijgen. Dat wil je zeker niet missen. 

Direct inschrijven. 
Er worden veel uitnodigen verstuurd voor de feestavond. Maar we willen de adoptie-ouder de kans geven om rechtstreeks met hun adoptiekind te praten. 

Mail naar: commissie@aktievooraktie.nl

U komt dan in ieder geval op de gastenlijst en er wordt met u contact opgenomen om te overleggen op welk tijdstip u vrijdagavond 15 november in een aparte ruimte in de Schalm (los van de grote zaal) met uw kind in Brazilië kunt praten. Er zullen tolken aanwezig zijn. Het zal voor u maar zeker ook voor de kansarme Braziliaanse kinderen, wellicht na een aarzelende start, een grote beleving zijn waar steun uit te halen is en waar lang op terug gekeken kan worden. Die beleving kan alleen u het kind geven, zeker doen!

Kom niet alleen
Bent u alleenstaand of heeft u geen vervoer, vraag gerust of iemand u begeleidt. Feesten en herdenken doe je met elkaar. En wellicht wordt uw begeleider wel zo enthousiast dat hij ook financieel adoptie ouder wil worden. Want dat is nog steeds nodig. Hoewel er in 40 jaar veel bereikt is zijn er in Alagoas nog steeds kinderen die zonder onze steun onmogelijk uit hun armoedige gezinssituatie kunnen komen. 

Malawi
Aktie voor Aktie is nog niet zolang actief in Malawi, maar het hoort er inmiddels wel duidelijk bij! Daarom komt Angus Gaisford, de leider van onze projecten in Malawi waarschijnlijk ook op bezoek. 

De projecten in Malawi horen duidelijk bij Aktie voor Aktie: kansarme kinderen helpen aan een menswaardige en zelfstandige toekomst. Studenten die zonder onze ondersteuning geen beroepsopleiding zouden kunnen volgen. 
En steun aan gehandicapte kinderen in de vorm van fysiotherapie, daar is toch iedereen voor? 

Deze optredens kunt u zien op 15 november in De Schalm 

Canto do Brasil Zumba! Utrecht
Zumba! is een Braziliaans koor uit Utrecht onder leiding van Vita Pagie. 
Net als Brazilië zelf is de Braziliaanse muziek een mix van invloeden uit de hele wereld. Afrikaanse invloeden zijn het meest herkenbaar in de ritmes, zoals bijvoorbeeld in het vrolijke Maculele. Bossa nova is beïnvloed door de Noord-Amerikaanse jazz, denk maar aan ‘the Girl from Ipanema’. En iedereen kent wel de (carnavals) samba, en er zijn erg veel varianten van. Zoals het langzame Trem das Onze van Adoniran Barbosa. Braziliaanse muziek is een bron van steeds nieuwe muziekvormen. De hedendaagse Musica Popular Brasileira (MPB) geeft een modern tintje aan traditionele ritmes en stijlen. 

Grupo Capoeira Brasil-Holanda 
Capoeira is een Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht. Capoeira wordt niet ‘gedanst’ of ‘gevochten’, maar gespeeld. Dit woord geeft precies aan waar het in capoeira om draait: speelsheid, energie, creativiteit, beweeglijkheid en kameraadschap. Het spel vindt plaats in een kring van mensen, de roda. Aan het ‘hoofd’ van de roda wordt muziek gemaakt, die het tempo en het type spel bepaalt. 
Capoeira maakt je sterker. Je ontwikkelt lichaamscontrole, ritmegevoel, en algemene muzikaliteit. Capoeira is een groepsgebeuren. Mensen die samen een community vormen. Met gezelligheid binnen en buiten de sport. Met reizen naar diverse evenementen in binnen- en buitenland. 
Capoeira heeft sterke Afro-Braziliaanse roots, en dit komt vooral tot uiting in de teksten van de liedjes die bij het spel gezongen worden, en in het gebruik van instrumenten met Afrikaanse roots.